IT juhtimine ja riskihaldus (9. nädal)

Jen-Hsun Huang

Nvidia tegevdirektor Jen-Hsun "Jensen" Huangi iseloomustab "juhendaja" roll kõige täpsemini. Jensen usub, et peale firma juhtimise on ka juhi kohustus järgmised juhid vaja välja õpetada, kes seejärel saavad sama tööstust edasi arendada.

Kaks põhiprintsiipi, mis defineerivad Huangi kui juhina, on olla aus ja võtta riske. Huangi teekond ehitada üles juhtiva ettevõtte oli kõikuv ja loogeline. Näiteks Nvidia eluiga alguses ähvardas neid pankrot, kuna nende esimese valmisprodukt ebaõnnestus ja enamus kapitali kulus sellesse ära. Aga Jen-Hsun Huang nägi seda hoopis kui võimalust ning võttis enda vigade eest õppust. Enda õnneks tegi ta õige valiku, sest tänaseks on tema ettevõte jõudnud maailmas üheks juhtivaks firmaks.


Lisa Su

Üks väheseid naissoost tegevjuhte tehnikamaailmas Lisa Tzwu-Fang Su on AMD firmat juhtinud juba 2014. aasta oktoobrist saati. Lisa Su on hea näide leader-rollis olevast juhist, kuna ta märkas IBMis töötades, kui oluline on eesmärkide järjestamine, et tagada nende saavutamine.

Su tegi tegevjuhina kolm olulist otsust, mis mõjutasid AMD tõusu turul. Esiteks viis ta AMD kiipide tootmise Taiwan Semiconductor (TSMC) pooljuhtide tootmisettevõttele üle. Teisena jättis ta ühe põlvkonna kiibi tiheduse arenduses vahele, et uuemale keskenduda, minnes otse 14-nanomeetrise tiheduseni kavandatud 20-nanomeetriliste kiipide asemel. Lõpuks hakkas AMD ehitama ühe kiibi arhitektuuri asemel kiibistiku protsessoreid.


Kasutatud allikad

https://www.truscore.com/resources/leadership-style-of-jen-hsun-huang-failing-forward

https://www.womleadmag.com/5-leadership-lesson-from-jensen-huang-founder-and-ceo-of-nvidia-for-almost-30-years/

https://www.youtube.com/watch?v=FM2otr3jKJk

https://www.investors.com/news/management/leaders-and-success/amd-ceo-lisa-su-rocked-the-semiconductor-boys-club-and-took-on-intel/

Comments

Popular posts from this blog

Eetika ja IT (15. nädal)

Interneti varasem ajalugu

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)