Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid (14. nädal)

WannaCry

WannaCry oli ülemaailmne lunavararünnak 2017. aasta mais. See oli suunatud Microsoft Windowsi OS-ga arvutitele, krüpteerides andmeid ja nõudes lunaraha Bitcoinides. Oletavalt mõjutas rünnak enam kui 200000 arvutit 150 riigis ning kogu kahjutasu ulatus 4 miljardi dollarini. See rünnak kestis orienteeruvalt neli päeva, kuniks Marcus Hutchins, Suurbritannia turvaekspert, leidis lunavara tapalüliti väljalülitamiseks.


Koolitus

Ussid, mis nakatavad arvutit failide jagamise, meilide ja pahatahtlike linkide kaudu, nõuavad inimese sekkumist. Eriti tugeva löögi saavad aegunud operatsioonisüsteemidega arvutid, mille pärast turvaeksperdid korduvalt rõhutavad, et süsteeme tuleb pidevalt uuendada. Samuti on oluline koolitada kasutajaid oma seadmeid pahavarade eest kaitsma.

Esiteks peavad kasutajad teadma turvalisuse parimaid tavasid. Selleks peavad nad mitte kasutama ühte parooli mitmel kontol. Nad ei tohi kasutada tundmatuid mälupulkasid sisestades neid oma süsteemidesse ega ka külastada kahtlaseid saite, mis võivad sisaldada pahavara.

Ettevaatlikud kasutajad hoiavad ka avalikest Wi-Fi-kanalitest eemale, sest nende kaudu võivadki just ussid liikuda. VPN-ide kasutamine on oluline, kui ollakse avalikku Wi-Fi-võrku ühendatud.

Tehnoloogia

Turvatarkvara on arvutiusside ennetamiseks ülioluline - uuendada tarkvarasid, hoida olulisi dokumente mitte arvutis jne. Tulemüüride ülalpidamine aitab filtreerida võrguliikluse kahtlaste või volitamata failide eest. Viirusetõrjed otsivad teadaolevaid pahavarafaile ja kustutab need.

Lisaks kõigele käitub see lunavara nagu uss, kuna nii pea, kui viirus on sattunud arvutisse, hakkab see otsima teisi süsteeme, mida nakatada.

Reeglid

Turvaeksperdid on soovitanud lunavaraga tegelemiseks ettevaatusabinõusid. Kuna lunavararündajad sihivad, kas olulisi dokumente või tervet arvutit, isegi olemasolevaid varukoopiad, kas pilves või võrgumälus ehk NASis, siis võiks need tähtsad failid salvestada ka välistele seadmetele, millel puuduvad juurdepääs ühelegi võrgule.

Meilide skannimine on vajalik, kuna mitmed ussid sisenevad võltskirjades olevate linkide kaudu arvutisse. Näiteks üks hea meilifilter suudab nende linkide või failide olemasolu kontrollida. Lisaks saadab see filtreerija need võltsitud kirjad rämpsposti.


Kasutatud allikad

  • https://www.hp.com/us-en/shop/tech-takes/top-ten-worst-computer-viruses-in-history
  • https://www.cbsnews.com/news/wannacry-ransomware-attacks-wannacry-virus-losses/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/WannaCry_ransomware_attack
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ransomware
  • https://viirused.ee/wannacry-lunavaraviirus/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Network-attached_storage
  • https://www.sdxcentral.com/security/definitions/how-to-prevent-computer-worms/

Comments

Popular posts from this blog

Eetika ja IT (15. nädal)

Interneti varasem ajalugu

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)